Dronkaard

 

 
 

Nu is de Mensenzoon gekomen, Hij eet en drinkt wel en nu zegt men: kijk toch eens, wat een veelvraat, wat een dronkaard, die vriend van tollenaars en zondaars.    (Mattes 11, 19)

 

 
Stel je eens voor dat Jezus in onze tijd op aarde had rondgelopen. Wat denk je: zou Hij dan ook kroegentochten hebben gelopen?

Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ergens ben ik er van overtuigd dat Hij dit gedaan zou hebben. Jezus stond in zijn tijd midden in de wereld: Hij zocht de rosse buurten op, zat bij de grootste zondaars aan tafel. Veel mensen namen om die reden dan ook aanstoot aan Hem: waar je mee omgaat wordt je mee besmet. Moet je eens kijken: wat een dronkaard.

Toch vormden dit soort praatjes voor Jezus geen belemmering. Hij bezocht die plaatsen dan ook niet voor zichzelf. Ook deed Hij daarbij niet aan imagebuilding. Hij had maar n doel voor ogen. Hij wilde zoveel mogelijk dwalende schapen naar zich toe trekken. Hij zocht de mensen op.

Ik geloof dat in de cultuur waarin wij leven ook ontzettend veel dwalende schapen rondlopen. Voor veel mensen draait het leven vooral om geld, genot, geluk, gezondheid. Misschien ook wel voor jou. Directe behoeftebevrediging lijkt daarbij haast een primaire levensbehoefte te zijn. Toch blijft een leven zonder God uiteindelijk gestempeld door de leegte geld, feest en vrienden kunnen daar niets aan veranderen.

Juist in het uitgaansleven van dit moment is dan ook een vruchtbare grond voor het evangelie. Uitgaan is voor veel mensen een vlucht uit de werkelijkheid. Je ziet het in de media: op veel radiozenders begint op de maandag het aftellen naar het weekend al. Werk is een noodzakelijk kwaad om je in het weekend eens goed te kunnen vermaken.

Juist in de kroegen en discotheken bestaat een enorme voedingsbodem voor het evangelie. Christus is degene die echte dorst kan lessen. Hij helpt je vluchten uit een zinloos leven. Hij laat je zien wat echt geluk en echte vriendschap inhouden.

Misschien ben je jong, en ga je regelmatig in het weekend uit. Wees je dan bewust van je drijfveren waarom je uit gaat. Gaat het om de gezelligheid? Of is het de drank, het cultuurtje wat je zo aantrekt? Valt het te rijmen met de voorbeeldfunctie die je als christen mag hebben?

Nu weet ik natuurlijk ook niet of Jezus tijdens zijn leven wel eens een biertje besteld zou hebben. Misschien dat je als christen in onze cultuur van alcoholmisbruik wel een heel duidelijk signaal moet afgeven. Alcohol kan een echte afgod worden, het maakt echt meer kapot dan je lief is. Het is een feit dat Jezus tijdens zijn leven regelmatig een wijntje heeft gedronken maar een dronkaard is Hij nooit geworden.

Geniet dus van de dagen van je jeugd, geniet van vriendschap, van je vrije tijd. Maar probeer ook eens om in de kroeg uit te stralen wat je cht geluk geeft in het leven. En het mooie is: levend water is nog gratis ook.

 

 


Zout 19 - februari 2007