Op reis

Babyhuidje

Een belangrijke buitenlandse soldaat is op weg naar Israël. Het is Naäman, de generaal van de Aramese koning. Naäman is ziek. Hij is melaats. Heel zijn lichaam zit onder de zweren. Dokters kunnen hem niet meer helpen.

BabyhuidjeToch heeft Naäman hoop. Hij is onderweg naar de profeet Elisa. Misschien kan die hem van zijn melaatsheid genezen. Naäman heeft veel geschenken meegenomen om de profeet te betalen.

Na een lange reis komt Naäman bij het huis van Elisa. Daar volgt een teleurstelling. Elisa zelf blijft binnen. Wel stuurt hij iemand naar buiten met een opdracht voor Naäman: “Baad u zevenmaal in de Jordaan, dan zal uw huid weer gezond worden en zult u weer rein zijn.”

Naäman is kwaad. Waarom komt Elisa niet naar buiten? En wat moet hij met zo’n nutteloze opdracht? Hij wil direct terug naar huis. Maar zijn knechten komen achter hem aan en zeggen: “Als de profeet u een ingewikkelde opdracht had gegeven, had u die toch ook uitgevoerd? Probeer het toch eens.”

Naäman luistert, en daalt af naar de Jordaan. Zevenmaal gaat hij kopje onder in de rivier. Elisa heeft gelijk: Naämans huid wordt weer gezond. In plaats van lelijke plekken krijgt hij een mooi babyhuidje. En er gebeurt een nog groter wonder. Naäman begint te geloven in de Here. Hij zegt: “Ik wist wel dat er behalve in Israël in de hele wereld geen God is.” Naämans leven is veranderd!

Het verhaal van Naäman lees je in 2 Koningen 5. Helaas loopt het verhaal voor de knecht van Elisa niet zo goed af. Lees maar eens vanaf vers 19.

Scroll naar boven