Op reis

Biezen mandje

Jakob en Jozef zijn al heel lang geleden gestorven. Maar het volk Israël woont nog steeds in Egypte. Het is in 400 jaar tijd enorm gegroeid. Helaas krijgen de Israëlieten het steeds moeilijker. Sinds kort zit er namelijk een nieuwe farao op de troon. Hij behandelt hen als slaven. En nu moeten ze van hem zelfs hun pasgeboren jongetjes in de rivier Nijl gooien!

Biezen mandjeDit is heel slecht nieuws voor de ouders van Mozes. Ze mogen hun lieve zoontje niet houden! Dat willen ze natuurlijk wel. Daarom besluiten ze Mozes in hun huis te verbergen. Maar Mozes wordt ouder. Als hij drie maanden oud is, kúnnen ze hem niet langer verborgen houden. Zijn stem is nu zo krachtig dat zijn huilen buiten op straat te horen is. Straks worden ze nog betrapt!

​Mozes’ moeder bedenkt een slim plan. Ze legt Mozes in een rieten mandje in de rivier. Grote zus Mirjam moet er bij blijven om te kijken wat er met haar broertje gebeurt.

Daar ziet Mirjam hoe de dochter van de farao naar de rivier komt om zich in het water te wassen. De prinses vindt het kindje in het mandje. Ze besluit direct dat ze het wil houden. Maar omdat ze zelf geen moeder is, kan ze het kindje geen moedermelk geven.

Mirjam komt tevoorschijn. “Zal ik een Hebreeuwse moeder zoeken voor het kindje?”, vraagt ze. De prinses vindt het goed, en Mirjam gaat natuurlijk terug naar haar moeder. Zij kan wél voor hem zorgen. Mozes is gered!

Het verhaal van Mozes lees je in Exodus 1 en 2.

Scroll naar boven