Groeten uit

Groeten uit Kana

“Op de derde dag was er een bruiloft in Kana, in Galilea. De moeder van Jezus was er, en ook Jezus en zijn leerlingen waren op de bruiloft uitgenodigd.”

Johannes 2 vers 1 en 2

Groeten uit KanaKana is een bekende plaats uit de Bijbel. Het lag in het gebied waar de Here Jezus opgroeide. Toch weten we niet precies waar Kana heeft gelegen. Er zijn twee kerken die op het oude Kana gebouwd zijn. Er is alleen één probleem. De kerken liggen tien kilometer uit elkaar…

Kana is beroemd geworden door het wonder dat de Here Jezus er deed. Het was zijn eerste wonder. Samen met zijn moeder Maria is Jezus op een bruiloft. Het feest is in volle gang. Maar dan krijgt Maria door dat er een probleem is. De wijn is op. Nog even en de mensen hebben geen drinken meer. Stel je voor: straks lopen de mensen nog weg!

Maria gaat naar Jezus. Ze zegt tegen hem: “Ze hebben geen wijn meer.” Maria weet dat haar zoon een heel bijzondere zoon is. Hij is de Zoon van God. Hij kan het probleem van het bruidspaar oplossen. Maar Jezus zegt: “Wat wilt u van me? Mijn tijd is nog niet gekomen.” Het is een teleurstelling voor Maria. Toch blijft ze hopen op de hulp van haar zoon. Ze gaat naar de bedienden die voor het eten en drinken zorgen. Ze zegt tegen hen: “Doe wat Jezus jullie zegt, wat het ook is.”

Na een tijdje stapt de Here Jezus op de bedienden af. Hij wijst op zes grote watervaten bij de deur. In elk vat zit zo’n 100 liter water. Het water wordt gebruikt om de voeten schoon te wassen. Jezus zegt: “Vul de vaten met water.” De mannen vullen de vaten tot aan de rand. Dan zegt Jezus: “Schep er nu wat uit, en breng dat naar de ceremoniemeester.” De bedienden zijn verbaasd. Waarom moeten ze dat doen? Toch luisteren ze opnieuw. Het water wordt naar de ceremoniemeester gebracht. Die drinkt er van. En weet je wat het bijzondere is? Het water is in hele lekkere wijn veranderd!

De ceremoniemeester snapt er niets van. Waar komt die 600 liter wijn opeens vandaan? Het is de beste en lekkerste wijn van heel de bruiloft!

Je leest het verhaal in Johannes 2 vers 1 tot 12. De Here Jezus doet zijn eerste wonder op een feest. Dat belooft nog wat voor de toekomst!​

Scroll naar boven