Groeten uit

Groeten uit Patmos

“Ik, Johannes, uw broeder, was op het eiland Patmos omdat ik over God had gesproken en van Jezus had getuigd.”

Openbaring 1 vers 9

Groeten uit PatmosHeb je wel eens van het eiland Patmos gehoord? Het is een klein rotsachtig eilandje voor de kust van Turkije. Veel mensen op het eiland leven van de visserij. Maar een ander deel van de eilandbewoners leeft van het toerisme. Er komen namelijk veel christenen naar eiland. Op Patmos leefde vroeger een hele bekende christen. Reden voor gelovigen om het eiland te bezoeken.

Deze bekende christen is de apostel Johannes. Johannes was één van de twaalf discipelen. Hij mocht drie jaar lang met Jezus door Israël trekken. Johannes is al een oude man wanneer hij op Patmos komt wonen. De discipel heeft er niet zelf voor gekozen om naar Patmos te verhuizen. Johannes zit gevangen. “Ik heb over God gesproken, en heb van Jezus vertelt.” Dat is de reden waarom hij gevangen zit.

Maar de Here heeft nog hele mooie plannen met Johannes. Op een zondag gebeurd er iets bijzonders. Johannes hoort een harde stem achter zich. Het geluid lijkt wel op een blaasinstrument, een bazuin. De stem zegt: “Schrijf alles wat je ziet in een boek en stuur dat op naar de zeven gemeenten in Asia.” Johannes draait zich om en schrikt. Hij ziet een enorm wit licht. In dat licht ziet hij Iemand die op een mens lijkt. Het is de Here Jezus! Johannes is zo onder de indruk dat hij verlamd van schrik op de grond valt.

Johannes luistert naar God, en pakt zijn schrijfmateriaal. Hij moet namens Jezus brieven schrijven aan zeven jonge kerken. Ook krijgt hij op het eiland Patmos indrukwekkende dingen te zien. Hij ziet oorlogen. God vecht tegen de duivel. Maar hij mag ook een kijkje nemen in de nieuwe hemel en aarde: het nieuwe Jeruzalem. De stad ziet er prachtig uit. Zelfs de straten zijn van prachtige edelstenen gemaakt. Overal is vrede.

Johannes zal uiteindelijk op het eiland Patmos sterven. Toch vindt hij dit niet erg. Johannes weet dat het goed komt. De Here zorgt voor een schitterende toekomst!

Je leest over Johannes ontmoeting in Openbaring 1 vers 9 tot 20. Christus verschijnt in een fel licht. Johannes mag Christus als God ontmoeten. Hij schrikt hier zo erg dat hij als dood op de grond valt. Lees het gedeelte eens. Hou zou jij reageren op een ontmoeting met de Here Jezus?​

Scroll naar boven