Groeten uit

Groeten uit Sunem

“Op zekere dag kwam Elisa door Sunem. Daar woonde een voorname vrouw die hem dringend uitnodigde om te komen eten. Van toen af aan ging hij elke keer als hij langs Sunem kwam bij haar eten.”

2 Koningen 4 vers 8

Groeten uit SunemEen oude en jonge man zijn op reis. Het zijn Elia en Elisa. Elia is al heel lang een profeet van God. Vele jaren mocht hij de Israëlieten vertellen over de Here. Maar nu is Elia oud. Zijn tijd op aarde zit er op. De Here laat Elia met een vurige wagen naar de hemel brengen. Wat een wonder!

De jonge Elisa mag Elia opvolgen. Ook hij reist veel door het land om de mensen over de Here te vertellen. Tijdens zijn tochten komt hij regelmatig bij een rijke vrouw in Sunem, om er een hapje te eten. Hij komt er zelfs zo vaak dat de vrouw een eigen kamer voor Elisa laat bouwen. Hier is Elisa erg blij mee. Hij mag namens de Here vertellen dat de vrouw en haar man een baby’tje zullen krijgen. Hij zegt: “Vandaag over een jaar zult u een zoon in uw armen houden.”

Een jaar later wordt het jongetje geboren. De jongen groeit gezond op. Maar op een dag gaat het mis. De jongen is bij zijn vader, terwijl die aan het oogsten is. Het is ontzettend warm, de zon staat brandend aan de hemel. Opeens grijpt de jongen naar zijn hoofd en roept: “Mijn hoofd, mijn hoofd.” De jongen wordt naar het kamertje van Elisa gebracht, maar overlijdt al snel aan een zonnesteek.

De moeder van de jongen is ontzettend verdrietig. Maar tegelijk weet ze dat Elisa namens God grote wonderen kan doen. Daarom laat ze de profeet snel halen. Elisa komt. Hij bidt tot God, en gaat twee keer op de jongen liggen. Plotseling niest de jongen zeven keer achter elkaar. God heeft de jongen weer levend gemaakt!

Sunem is tegenwoordig een klein Arabisch plaatsje. Het heet nu Sulam en ligt in een mooie en rustige vallei. Veel Joden komen naar Sulam om te bidden of de Here hen een kindje wil geven. Zij hopen dat God hun gebed zal verhoren, net als hij dat deed bij Elisa.

Het verhaal van de jongen uit Sunem lees je in 2 Koningen 4. Elisa is één van de weinige mensen uit de Bijbel die iemand weer tot leven heeft mogen wekken.

Scroll naar boven