Groeten uit

Groeten uit Ur

“Terach verliet Ur, de stad van de Chaldeeën. Hij neemt zijn zoon Abram met zich mee, evenals zijn kleinzoon Lot, en zijn schoondochter Sarai, Abrams vrouw. Samen gingen ze op weg naar Kanaän.”

Genesis 11 vers 31

Groeten uit UrWist je dat Abram eigenlijk een Irakees is? Hij en zijn vrouw Sarai werden zo’n zesduizend jaar geleden geboren in Ur. Het is een stadje dat onderin de punt van Irak ligt. Tegenwoordig is Irak helaas geen veilige plaats meer om te wonen. Regelmatig vinden er bomaanslagen plaats. Maar in Abrams jeugd was Ur heel rijk en vredig. Het zou goed kunnen dat Terach, de vader van Abram, ook een rijke man is geweest.

Toch voelt Abrams vader zich niet thuis in Ur. De mensen in de stad vereren allerlei vreemde goden. Een bekende god uit Ur is Nanna. Nanna de is de god van de maan. Op de foto zie je de grote tempel waarin deze god vroeger woonde. Wijze mannen gebruikten het gebouw om de sterrenhemel mee te bekijken. Op die manier hoopten ze de toekomst te voorspellen.

Terach verhuist. Hij gaat op weg naar Kanaän, het land dat tegenwoordig Israël heet. Maar halverwege de reis blijft hij steken in het plaatsje Haran. In deze plaats sterft Terach als hij 200 jaar oud is. Maar de Here wil dat Abram verder trekt. Hij roept Abram. Abram mag in Kanaän de vader van een nieuw volk worden. Daarom moet Abram de reis van Irak naar Israël afmaken.

God roept Abram. Je leest het in Genesis 12 vers 1 tot 3. Abram reist verder naar een vreemd land waar hij niemand kent. Toch vertrouwt hij God dat het goed komt. Zou jij dat kunnen?​

Scroll naar boven