Op reis

Muren van Jericho

Na veertig jaar reizen mogen de Israëlieten nu eindelijk in Kanaän gaan wonen. Ze beginnen met de verovering van het land. Jericho is de eerste stad die ze tegenkomen. Het is een hele sterke stad. De muren van Jericho zijn zo dik dat er zelfs huizen op staan. Zonder wonder is deze stad niet te veroveren.

Muren van JerichoGelukkig wil de Here dat wonder aan de Israëlieten geven. Hij laat Jozua een lange sliert van mensen maken. Voorop lopen de soldaten. Daarachter komen de priesters met ramshoorns en de ark van God. Helemaal achteraan volgt de rest van het volk.

De Here geeft de Israëlieten een vreemde opdracht mee. Ze moeten zes dagen achter elkaar één rondje rond de stad lopen. De soldaten op de muren van Jericho zullen vreemd opgekeken hebben. “Denkt dat rare volk ons op deze manier te kunnen verslaan?”

Op de zevende dag staan de Israëlieten heel vroeg op. Vandaag trekken ze namelijk maar liefst zeven keer rond de stad. En dan gebeurt het. De priesters blazen op de ramshoorns. De grond begint te trillen. De machtige muren van Jericho zakken in elkaar! God heeft de eerste grote stad aan de Israëlieten gegeven. De poorten naar het beloofde land liggen wijd open.

Veel mensen hebben moeite met de oorlog die de Here tegen Kanaän laat beginnen. Waar hebben de Kanaänieten dat aan verdiend? Nu is dat ook lastig te begrijpen. Toch vertelde God al aan Abram dat dit moment eens zou komen. Het is een straf. Je kunt er over lezen in Genesis 15, vers 12 tot 21. Het verhaal van Jericho lees je in Jozua 6.

Scroll naar boven