Bijbels Beesten ABC

N van Nijlpaard

“Zie het nijlpaard dat ik heb geschapen, net als jou; het eet gras als een rund. Hoe krachtig zijn zijn lendenen, hoe machtig de spieren van zijn buik!”

Job 40 vers 15 en 16

N van NijlpaardMisschien heb je wel eens een nijlpaard in een dierentuin gezien. Van een afstandje lijken nijlpaarden hele slome beesten. Ze liggen lekker te dobberen in het water. Alleen de neusgaten en ogen steken boven het water uit. Of ze staan rustig gras te eten. Soms lijken het net koeien.

Maar vergis je niet. Je hebt een groot probleem wanneer een nijlpaard je aanvalt. Het beest is na de olifant het grootste landdier. Een volwassen nijlpaard weegt zo’n 3000 kilo. Toch kan hij met zijn kleine pootjes een snelheid van 45 tot 50 kilometer per uur halen. Er zijn maar heel weinig mensen die zo hard kunnen lopen… Een nijlpaard lijkt misschien wat dik, maar in werkelijkheid bestaat hij uit één bundel spieren. Bovendien is het beest superstevig. De Bijbel zegt: Zijn botten zijn staven van brons, zijn ribben stangen van ijzer.

Het nijlpaard is een dier waar God trots op is. Het is één van zijn vele meesterwerken.

Ik ben bij het schrijven van dit stukje uitgegaan van een nijlpaard. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat het in Job 40 om een dinosaurus gaat. In vers 17 wordt gesproken over een nijlpaardstaart zo groot als een cederboom. Zoek maar eens een plaatje op van een nijlpaardstaart… Lijkt dat op een boom?

Scroll naar boven