Bijbels Beesten ABC

U van Uil

“Ik ben als een uil in de woestijn, een steenuil in een verlaten bouwval, slaap ken ik niet, ik ben eenzaam als een vogel op het dak.”

Psalm 102 vers 7 en 8

U van Uil​​Waar denk jij aan als het gaat om een uil? Grote kans dat je gelijk denkt aan een slimme vogel. In sprookjes is de uil vaak de slimste bewoner van het bos. Alle dieren kunnen bij hem terecht voor een wijs advies. Dankzij zijn scherpe blik ziet hij dingen die zelfs voor mensen verborgen blijven.

Toch speelt de uil in de Bijbel vaak niet zo’n positieve rol. Samen met dieren als stekelvarkens, raven hyena’s is de uil vooral een bewoner van sombere gebieden. De uil broedt graag op verlaten plaatsen. Daarbij kan een uil ook heel spookachtig klinken. Als het donker wordt, laten uilen namelijk een heel klagend geluid horen. Het geluid van de uil klinkt dan bijna net zo somber als de schrijver van Psalm 102.

Wist je trouwens dat de uil in Nederland ook niet altijd positief bekend staat? Zo kun je maar beter niet met een uilskuiken vergeleken worden. Je wordt dan voor een domoor uitgemaakt. Verder was men in de middeleeuwen juist bang voor uilen. Uilen leven vooral ’s nachts. Ze hoorden daardoor bij de donkere wereld van het kwaad.

Psalm 102 is geen vrolijke psalm. Lees vers 1 tot 8 maar eens. De schrijver is verdrietig omdat de stad Jeruzalem verwoest is door vijanden. In de ruïnes van de ooit zo levendige stad wonen nu uilen. Gelukkig ziet de schrijver ook licht aan de horizon. Vers 14 tot 18 zijn vol van hoop.​

Scroll naar boven