Bijbels Beesten ABC

A van Arend

“Zoals een arend over zijn jongen waakten voortdurend erboven blijft zweven,
zijn vleugels uitspreidt en zijn jongen daarop draagt,
Zo heeft de HEER zijn volk geleidt.”

​Deuteronomium 32, 11-12a

A van ArendDieren spelen vaak een belangrijke rol in de Bijbel. Denk maar aan de vis die Jona uit de zee redt. Of kijk naar de slang in het paradijs. We maken vandaag een start met een nieuwe serie: het Bijbels Beesten ABC. We beginnen bij de A van Arend.

De arend. Misschien heb je hem wel eens gezien tijdens een roofvogelshow. De arend. Het is een bijzonder indrukwekkende vogel. Met zijn enorme vleugels is hij groter dan welke fladderaar ook. Dankzij zijn ogen ziet hij scherper dan elk ander beest. Van kilometers afstand ziet hij zijn prooi al zitten. De arend is niet voor niets de koning van de vogels.

Nu is het opvallend dat Mozes de Here God met dit prachtige beest vergelijkt. Volgens Mozes zijn arenden namelijk hele zorgzame vogels. Tijdens de eerste vlieglessen blijven ze vlak boven hun jongen zweven. De arend houdt zijn jong goed in de gaten. Wanneer het jonge arendje tijdens de vlieglessen dreigt neer te storten vangt hij het met zijn krachtige vleugels op. De indrukwekkende vogel is de hele tijd beschermend aanwezig voor zijn kroost.

Kijk, zegt Mozes. Zo is de Here God. Zijn scherpe arendsogen verliezen je nooit uit het oog. Hij zorgde voor Israël toen het door de woestijn trok. En ook nu is Hij altijd bij je in de buurt. Klaar om je op te vangen als je dreigt neer te storten. Hij wil jou en mij leren vliegen.

Scroll naar boven