Groeten uit

Groeten uit de Graftuin

“Op de eerste dag van de week gingen de vrouwen bij het ochtendgloren naar het graf met de geurige olie die ze bereid hadden. Bij het graf aangekomen, zagen ze echter dat de steen voor het graf was weggerold. Toen ze naar binnen gingen, vonden ze het lichaam van de Heer Jezus niet.”

Lucas 24 vers 1 tot 3

Groeten uit de GraftuinIn Jeruzalem kun je veel plaatsen vinden die doen denken aan de Here Jezus. Je kunt bij de graftuin een bezoekje brengen aan Golgota. Volgens de overlevering werd Jezus bij deze heuvel gekruisigd. Bij Golgota staan tegenwoordig veel bussen geparkeerd. In de graftuin kun je ook het graf van de Here Jezus bezoeken. Maar of Jezus echt in dit graf gelegen heeft, is niet zeker. Op een andere plek in Jeruzalem vind je de Grafkerk, volgens sommigen is dit de plaats waar Jezus gestorven en begraven is.

Het is zondagochtend. De Here Jezus is nog maar een paar dagen geleden gestorven. Zijn lichaam is door de rijke man Josef in een ongebruikt rotsgraf neergelegd. Nu, een paar dagen later, gaan een paar vrouwen op weg naar dat graf. Ze willen hun Heer verzorgen met lekker ruikende olie. Dat hoort zo bij doden.

Maar als ze bij het graf aankomen schrikken ze. De steen voor het graf is weggerold! De vrouwen zijn helemaal van streek. Wie is er in het graf geweest? Is het lichaam gestolen? Plotseling staan er twee mannen bij hen. De vrouwen schrikken er van. Ze slaan de handen voor hun ogen. De mannen hebben stralende kleren aan. Het zijn twee engelen. “Waarom zoeken jullie de levende bij de doden?” vraagt een van hen. “Jezus is hier niet. Hij is uit de dood opgestaan.” De vrouwen kunnen hun oren niet geloven. Jezus leeft? Zo snel als ze kunnen gaan ze naar de discipelen toe. Ook zij moeten het goede nieuws horen.

De discipelen weten eerst niet zo goed wat ze met het verhaal van de vrouwen aan moeten. Petrus en Johannes rennen zo snel als ze kunnen naar het graf toe om het te controleren. En inderdaad, de vrouwen hebben gelijk. Het graf is leeg. Alleen de begrafenisdoeken liggen er nog. De Heer is opgestaan!

Verschillende mensen hebben de Here Jezus na zijn opstanding nog mogen ontmoeten. Veertig dagen lang verschijnt Hij aan mensen. Een mooi verhaal is dat van de Emmaüsgangers. Je vindt het in Lucas 24 vers 13 tot 35.

Scroll naar boven