Bijbels Beesten ABC

O van Os

“Beter een karige schotel groenten en liefde dan een vetgemeste os en haat.”

Spreuken 15 vers 17

O van Os​Stel. Je kunt kiezen uit twee cadeautjes. Het eerste cadeau is een te gekke spelcomputer. Echt vet natuurlijk. Nadeel is alleen wel dat je weet dat je er thuis heel veel ruzie door zult krijgen. Het andere cadeau is een eenvoudig bordspelletje. Niets bijzonders aan, zou je denken. Maar dankzij dit cadeau zal je thuis heel veel gezellige avonden krijgen. Wat zou je kiezen?

De schrijver van het boek Spreuken zou het wel weten. Het water loopt hem al in de mond als hij denkt aan het lekkere vlees van een os. Heerlijk zo’n biefstuk! Ossenvlees is malser dan het vlees van een rund. Toch kiest hij liever voor wat worteltjes en sla als hij daar ook een portie liefde bij krijgt. Hij weet namelijk dat een maaltijd niet gezellig wordt door duur en lekker eten. Het zijn juist de mensen met wie je eet die het tot een gezellige maaltijd maken.

Kijk, zegt de Spreukenschrijver. Het leven wordt niet mooier door de dingen die je hebt. Het gaat er om met wie je de dingen deelt. Een glimlach of een vriendelijk woordje aan tafel maken zelfs rauwe bonen (of spruitjes…) zoet. Wie ga jij vandaag trakteren op een lekkere maaltijd? Veel heb je er niet voor nodig. Een complimentje is al snel meer dan genoeg.

In het boek Spreuken staan veel wijze adviezen. Lees Spreuken 15 vers 16 tot 20 eens. Welke spreuk spreekt jou het meeste aan?

Scroll naar boven