Op reis

Paaslam

Nog een week en dan vieren we Goede vrijdag en Pasen. Eigenlijk zijn dit twee grote ‘bevrijdingsfeesten’. We vieren dat de Here Jezus de zonde en de dood heeft overwonnen. Maar wist je dat Pasen ook voor de Joden een heel groot bevrijdingsfeest is? Ze denken dan terug aan de bevrijding uit Egypte.

PaaslamHet is avond in Egypte. Alle Israëlieten zitten binnen in huis. Het lijkt wel alsof ze op het punt staan om te vertrekken. Iedereen heeft reiskleren aan. Ook hebben ze hun spullen netjes ingepakt.

De mensen eten vanavond een heel bijzondere maaltijd. De paasmaaltijd. Er zijn ‘matses’ gebakken. Vader heeft het vlees van een lammetje gebraden. Het bloed van het lam heeft hij buiten aan de deurposten gestreken. Zo zijn de huisjes van de Israëlieten vannacht goed te herkennen.

Dat moet ook wel. Want vannacht gaat er namelijk een engel door de straten van Egypte. Hij heeft een verschrikkelijke opdracht. Hij moet in ieder huis zonder bloed op de deurpost, het oudste kind doden. Het is een zware straf voor de Egyptenaren. Maar de Israëlieten hoeven door het bloed van het lammetje hier niet bang voor te zijn.

Door de straf krijgt de farao door dat het geen zin heeft zich nog langer tegen de Here te verzetten. Hij laat de Israëlieten gaan. Ze kunnen op weg gaan naar het beloofde land!

De Here Jezus wordt ook wel het Paaslam genoemd. De lammetjes in Egypte verwezen al naar Hem. Door zijn bloed hoef ook jij, net als de Israëlieten, niet bang te zijn voor de dood.

Scroll naar boven