Bijbels Beesten ABC

V van Vos

“Toen stak hij de fakkels aan en stuurde de vossen de korenvelden van de Filistijnen in.”

Rechters 15 vers 5a

V van VosSimson is razend. Hij is pas getrouwd met een Filistijns meisje. Maar Simson heeft net ontdekt dat zijn schoonvader zijn vrouw heeft weggegeven aan een andere man. Hij is zijn bruid kwijt! Simson wil wraak. “Ik zal ze krijgen, die Filistijnen.” Opeens herinnert Simson zich weer dat de Filistijnen de vijanden zijn van zijn eigen volk.

Simson kijkt om zich heen. Hij ziet dat de tarwe op de velden klaar is om te oogsten. De eerste korenschoven staan al op het land. Hij heeft een plan. Met zijn blote handen vangt hij driehonderd (!) vossen. Al deze vossen bindt hij twee aan twee, met de staarten aan elkaar vast. Tussen die staarten bindt hij een fakkel. Simson steekt de fakkels aan en jaagt de vossen de korenvelden van de Filistijnen in. De vossen worden gek van angst door de brandende fakkel die ze met zich meeslepen. Ze lopen kriskras over de velden. Overal ontstaan branden. Niet alleen de korenvelden vliegen in brand. Ook de wijngaarden en olijfgaarden staan in lichte laaien.

Simson treft de Filistijnen zo hard als hij ze pakken kan. Hij vernietigt hun oogst. Er ontstaat hongersnood in een gebied waar eigenlijk eten in overvloed had moeten zijn.

Je leest het verhaal in Rechters 15. Simson doet tijdens zijn leven veel dingen die niet door de beugel kunnen. Toch wil God hem gebruiken om zijn volk Israël tegen de vijandelijke Filistijnen te beschermen. Hij zorgt er voor dat Israël twintig jaar in vrede kan leven.​

Scroll naar boven