Groeten uit

Groeten uit Us

“In het land Us woonde een man die Job heette. Hij was rechtschapen en onberispelijk, hij had ontzag voor God en meed het kwaad.”

Job 1 vers 1

Groeten uit UsVandaag gaan we naar het land Us. Us lag vroeger in de buurt Saoedi-Arabië. Het gebied is altijd heel rijk geweest. Lang geleden trokken er al enorme kuddes met dieren rond. Ook nu nog kun je er grote kuddes met kamelen, schapen en koeien tegenkomen.

In Us woonde vroeger een hele rijke man. Het is Job. De Bijbel vertelt dat hij de rijkste man van het hele gebied was. Job heeft enorme kuddes en veel slaven. Daarnaast heeft hij zeven zonen en drie dochters. Job is een gelukkig man. Toch is hij vooral gelukkig omdat hij in God gelooft. Hij probeert zo goed mogelijk voor de Here te leven.

God is blij met Job. Hij spreekt er zelfs over met de duivel. Maar de duivel gelooft niet dat Job kan geloven zonder zijn rijkdom. “Wanneer u al zijn bezit afpakt, dan zal hij u vervloeken,” zegt de duivel. De Here weet dat dit niet zo is. De duivel krijgt toestemming om alles af te pakken.

In een hele korte tijd raakt Job al zijn bezittingen kwijt. Zijn koeien en ezels worden geroofd. Zijn schapen en geiten worden gedood door de bliksem. Al zijn kamelen worden gestolen door een vijandig volk. En dan komt het ergste bericht: “Het huis van uw zonen en dochters is door een hevige wind ingestort”. Daarnaast wordt hij ook nog eens heel ernstig ziek. Zijn vrouw kan het niet meer aan. Ze laat Job in de steek.

Job is er kapot van. Verslagen zit hij dagenlang op de grond. Vier vrienden gaan bij hem zitten. Job zal wel zwaar gezondigd hebben, denken ze. Job weet dat dit niet zo is. Maar hij snapt niet waarom God hem zo laat lijden. Hij schreeuwt het uit tegen God. Uiteindelijk krijgt Job antwoord van God. Bovendien geeft de Here hem het dubbele terug van wat hij had. Hij krijgt ook nieuwe kinderen: zeven zonen en drie dochters. Jobs dochters worden de mooiste vrouwen van Us en omgeving.

Soms snappen we niets van het leven. Waarom die ziekte? Waarom dat verdriet? Job moet leren dat je als mens niet alles kunnen begrijpen. God is groot, Hij is de schepper. Hij weet wat goed is. Lees het begin van Job 38 maar eens. God houdt de wereld in zijn hand. Je mag op hem vertrouwen.

Scroll naar boven