Op reis

Hanna en Pennina

Elkana is met zijn twee vrouwen (Hanna en Pennina) en kinderen naar Silo gereisd. Het gezin brengt daar, net als ieder jaar, een offer in de tabernakel. Ook eten ze er een offermaaltijd. Tijdens de maaltijd geeft Elkana Hanna het mooiste stuk offervlees, want hij heeft haar het meeste lief.

Hanna en Pennina​Maar terwijl ze zitten te eten, wordt Hanna erg verdrietig. Pennina, de andere vrouw van Elkana, heeft kinderen. Hanna niet. Pennina pest haar daar regelmatig mee. Ook nu weer, tijdens het eten.

Hanna begint te huilen, en trekt zich terug om te bidden. Ze bidt stil, iets wat Joden niet gewend zijn. Joden bidden vaak hardop. Priester Eli snapt dan ook niet wat Hanna aan het doen is. Hij denkt dat ze dronken is. Hij spreekt haar daarom aan. Maar dan vertelt Hanna over haar verdriet.

Eli mag haar iets heel moois beloven. “De God van Israël zal je geven waar je om gevraagd hebt.” Een jaar later is Hanna zwanger. Samuël wordt geboren. Hanna is zo blij!

Elkana had twee vrouwen. Tegenwoordig mag dat niet meer. Dat is maar goed ook. In de Bijbel zie je dat er vaak problemen ontstaan (Abraham: Sara en Hagar. Jakob: Lea en Rachel). God bedacht het huwelijk dan ook voor twee mensen. Je leest er over in Genesis 2 vers 18 tot 25. Het verhaal over Samuëls geboorte lees je in 1 Samuël 1.

Scroll naar boven