Bijbels Beesten ABC

I van Ibis

“Wie heeft de ibis zijn wijsheid gegeven? Van wie heeft de haan zijn inzicht gekregen?”

Job 38 vers 36

I van IbisJob is een heel rijk man. Hij gelooft in de Here God. Maar dan raakt hij op één dag alles kwijt. Zijn vee sterft of wordt meegenomen door rovers. Zijn kinderen komen om door het instorten van hun huis. Bovendien wordt Job heel erg ziek. Job snapt het niet. Hij wordt kwaad op God. “Heer, u hebt het recht niet mij dit aan te doen!”

Maar dan geeft de Here antwoord op Jobs klacht. Hij stelt een heleboel vragen. Twee vragen daarvan heb je net gelezen. “Vertel eens Job, wie heeft de haan en de ibis bedacht?”

De haan, die ken je wel. Deze slimme vogel vertelt je precies hoe laat de zon opkomt. Ook de ibis is zo’n slimme vogel. Hij komt soms in Nederland voor. De ibis stond vroeger bekend om zijn wijsheid. De vogel weet namelijk exact wanneer het water van een rivier gaat stijgen. Een ibis kan zo zelfs mensenlevens redden.

Kijk Job: de God die deze knappe diertjes bedacht heeft, doet je geen verkeerde dingen aan. De Here is pas echt wijs. Hij weet wat goed is voor zijn kinderen. Hij zorgt voor de vogels. Hij wil er ook voor jou zijn. Leg je vragen bij Hem neer – Hij wil je verder helpen.

Opdrachtje: zoek Job 38 vers 36 eens op in een paar verschillende Bijbels. Grote kans dat de ibis en de haan er niet in voorkomen. Hoe kan dat? Je moet hiervoor weten dat de Bijbel in een andere taal geschreven is, het Hebreeuws. Sommige woorden uit deze taal kunnen verschillende vertaald worden. Bijbelvertalers kunnen de wijsheid van de ibis dus goed gebruiken!

Scroll naar boven