Bijbels Beesten ABC

L van Leeuw

“In de buurt van de wijngaarden van Timna kwam opeens een leeuw brullend op Simson af.”

Rechters 14 vers 5

L van LeeuwSimson is smoorverliefd. Samen met zijn vader en moeder is hij daarom op pad om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Het kostte Simson eerst wel veel moeite om zijn ouders mee te krijgen. Zijn vriendin is namelijk een Filistijn en Filistijnen geloven niet in de God van Israël. Pas na flink aandringen, krijgt Simson zijn ouders mee.

Maar als ze dicht bij het dorp van het meisje komen, krijgen ze de schrik van hun leven. Een brullende leeuw springt vanuit een wijngaard op hen af. Hun leven is in gevaar! Toch is Simson niet bang. Dankzij de Here is Simson beresterk. Hij grijpt de leeuw vast en doodt hem met zijn blote handen. Wat een kracht.

Een paar weken later komen Simson en zijn ouders opnieuw langs de wijngaard. Simson gaat trouwen. Onderweg ontdekt hij dat bijen honing hebben gemaakt in de dode leeuw. Simson maakt er een raadsel van. “Het is sterk en het verslindt altijd (= de leeuw), maar nu is het een zoete maaltijd (= de bijenhoning).” Simson vertelt het raadsel aan zijn bruiloftsgasten. Zouden zij het raadsel raden?

Je leest het in Rechters 14 vers 10 tot 20. De leeuw is de koning van de dieren. Het is een machtig dier. Zo machtig zelfs dat de Here God en de Here Jezus in de Bijbel met het beest vergeleken worden.​

Scroll naar boven