Bijbels Beesten ABC

M van Mier

“Ga naar de mieren, luiaard, kijk hoe ze werken en word wijs. Hoewel er onder hen geen leider is, geen aanvoerder, geen koning, halen ze in de zomer voedsel binnen, leggen ze in de oogsttijd een voorraad aan. Hoe lang nog, luiaard, zul je blijven slapen, wanneer kom je uit bed?”

Spreuken 6 vers 6 tot 9

M van MierZelfs van de kleinste diertjes kun je leren. Kijk maar eens naar de mieren op de foto. Het zijn hele kleine beestjes. Toch kunnen ze bergen werk verzetten. Wist je dat een mier maar liefst 50 (!) keer zijn eigen gewicht kan tillen?

Maar mieren zijn niet alleen sterk. Ze zijn ook hele ijverig en slim. En dat is precies wat de schrijver van het boek Spreuken zo bijzonder vindt. Mieren denken vooruit. Ze steken samen de handen uit de mouwen. Straks als de winter voorbij is beginnen ze al weer met een voorbereiding op de volgende winter. Voor ons mensen is dat soms heel irritant. Vooral in de zomer zijn de beestjes haast niet weg te slaan bij zoete etenswaren. Maar het zorgt er wel voor dat ze de winter kunnen overleven.

Misschien hou jij er wel heel erg van om uit te slapen. Ook als je eigenlijk weet dat je andere dingen moet doen. Je kamer opruimen, huiswerk maken. Denk dan eens aan de mieren. Je kunt dan nog heel wat van hun ijver en samenwerking leren. Tijd om uit je bed te komen…!

Ook in Spreuken 30 vers 24 gaat het over mieren. Lees maar eens door tot vers 31. Er worden in totaal zeven verschillende dieren genoemd. Van welk dier kun jij iets leren?​

Scroll naar boven